IMG_5009

 

MATTIAS (20151204):
”Jag vill först varna för otäcka saker i videon.

Vid tangentbordet inser jag att det nog verkar som att samma mönster upprepas hela tiden, och att vi liksom tjatar om det här: vi får reda på att en båt kommer, vi möter upp, och sen kör vi flyktingarna till lägret. En metodisk och kontrollerad process. Så är det inte. Allt är kaos.

Och de som är viktigast i det här kaoset är människorna i båtarna. En båt igår hade varit fem timmar på havet. I mörkret. Japp, jag tjatar om det där mörkret, men alla som varit på havet i mörkret vet hur det känns. Ta bort den fina segelbåt eller den mysiga familjestämningen ni hade, och lägg till det här istället. Blunda. Lyssna.

Alla som gnyr om tiggare utanför Konsum, flyktingar som måste placeras i närheten av där ni rastar hunden eller sporthallar som ni inte kan spela fredagsbadminton i längre – ta om videon ovan. Gör det igen i fem timmar tills ni fattar. Jag föreslår att ni som tycker att ”vi måste tänka på oss också” och annat trams pallrar er hit och åker här längs stränderna med oss en natt. Sedan pratar vi. Orkar inte ert tjafs längre.

Japp. Jag är arg nu. Trött. Ledsen.

Båtarna kommer mest till det som börjat kallas för ”South Beach” eller ”Airport beach”. Vi vet inte varför riktigt. Det började med det där Facebook-nödropet i söndags som jag och Annah snappade upp precis när vi skulle lägga oss. Sedan har det liksom inte slutat. Vi vet inte varför smugglarna har bytt taktik, men det har dom. Den här båten kom till en del av beachen som ligger väldigt dumt till – berg på sidan, och en liten strandplätt. Vi var inte så många som lyckades möta upp – typ jag, Annah, Sebastian, Damian, Emma och två personer från Medical Relief. Det är iofs bra – det blir väldigt kaosigt när för många vill för mycket.

Men en tanke ligger hela tiden och gror: Det är inte vi volontärer som ska göra det här. Varför tar inte UNHCR, EU, Grekland, Sverige ett större ansvar? Varför har man bara vräkt över det på amatörer som i många fall är mer fokuserade på sin egen upplevelse än att verkligen fokusera på vad som är bäst för de flyende? Jag och Annah har haft tur – I AM YOU har en grundfilosofi som är sund, och rekryterar personer aktivt – du måste kunna bidra för att få vara med. Det här är ingen lek. Jag önskar jag hade haft mer utbildning, mer träning, mer kunskaper, för människorna i båtarna är människor. Men vi lär oss – varje båt gör att vi gör färre misstag och ger bättre hjälp. Människorna vi möter blir vänner för livet. Men vi kommer aldrig ses igen.”