MATTIAS 20151201-02: ”Fast klockan bara är strax efter 17 så är det mörkerkörning som gäller. En bit norrut tar vi upp en volontär som liftar. Han är från Tjeckien, pluggar antropologi och visar sig ha nycklarna till ett enormt lager med filtar, madrasser, sovsäckar med mera.

Stopp här nu. Var det inte EXAKT dom sakerna som var HELT SLUT under vår helvetesnatt i flyktinglägret Moria (se tidigare)??! Jo, precis. Efter några minuters avstämning i rullande bil åker vi till lagret, packar minibuss och medföljande bil propptjock med saker. För att vara tydlig: De här tjeckerna är hjältar: Han och några polare har åkt ner för att hjälpa till med det kanske mest oglammiga jobbet – att sortera, bära, köra förnödenheter runt, runt på ön. För egna pengar, med egen bil, utan ersättning. Dag efter dag, vecka efter vecka.

När jag frågar de tre tjeckerna om deras organisation har en webbsajt eller FB-sida eller nåt, tittar de på varandra och säger att, nej, hm, det har de inte. OK, säger jag, men vad heter er organisation? De tvekar lite (dom har nog ens tänkt på att de faktiskt är en organisation), men till sist säger en av dom:

– Eh…Call us ”The Czech Group”.

Skärmavbild 2015-12-01 kl. 18.29.23

OK. Låt oss summera:
1. Ni skänker givmilt kläder och pengar till de behövande här nere.
2. Grejjerna anländer ön, och hamnar i slumpvis utspridda förråd lite här och där.
3. Flyktingarna kommer till lägret Moria – barn och vuxna får sova på betonggolv utan dom madrasser, liggunderlag, filtar som ni sett till ska finnas där.
4. Den ENDA orsaken till att detta inte upprepas natt efter natt är att en handfull tjeckiska studenter och andra löst sammansatta nätverk koordinerar så gott de kan. Hur? Bland annat används sådana här öppna Google-dokument som uppdateras av frivilliga.”

 

Skärmavbild 2015-12-01 kl. 15.31.38