”The boat is near to your location. But if you can change your position to the port, it would be better. If you can not – also please send to me, but that will be high risk.”

MATTIAS (20151203):
”Rösten kommer från en kontakt i ett europeiskt land. Vi har fått instruktioner på en ljudfild skickad via en messengingapp. Han är via Whatsapp i kontakt med en av båtarna på väg från Turkiet, och vi kommunicerar med honom där. De har valt en sträcka som är lite längre, antagligen för att de mer inarbetade rutterna bevakas hårdare nu. Han rapporterade tidigare om motorproblem och att det finns lite vatten i båten, men man kommer framåt och alla ”are in a good state”. Vårt syfte är naturligtvis inte att hjälpa smugglarna – vi vill se till att alla på båten kommer i land säkert och får vård om så behövs.

Vi får en karta som visar den rutt man tänker ta till oss. Den kommer som en skärmdump.

IMG_4828

Vi har väntat i flera timmar, och spanar ut i natten. Då och då ser vi olika ljus – laser, ficklampor, kustbevakningens snabba båtar – och vi försöker förstå vilka ljus som är vad, hur långt bort man är och var man kommer att komma i land. Vi har bara kontakt med en båt, de andra måste vi spana efter.

Plötsligt inser vi att det det kommer att komma flera båtar ungefär samtidigt. Jag och Annah slänger oss i en minibuss, och kör mot den plats där vi tror att båtarna kommer. Vi kommer fram när en båt precis ska komma i land. Många barn (som vanligt) och det är en stressad stämning. Vi kör en familj till lägret där en enda person tar emot. Volontär, såklart. Ingen läkare, trots att det är gravida kvinnor och nedkylda barn bland de vi kör.

Under natten tar vi emot sex båtar på olika platser på öns södra sida, och koordinerar med I AM YOU-gruppen och andra volontärer via Whatsapp. På en plats stoppar vi en stor buss för att ta en grupp på ca 50 personer från Afghanistan till lägret Moria. Chauffören vill ha betalt, trots att hans betalda jobb är att köra flyktingar. Jag känner att jag (för att tala svenska) blir riktigt jävla förbannad, men tar upp 50 euro. Det finns barn som är totalt genomblöta i gruppen, och de måste få nya kläder och värmen i bussen.

IMG_4861

Vi arbetar mellan 23.00 till 10.00. Nu förbereder vi oss för natten. Inget pekar på att det blir lugnare i natt.”