Skärmavbild 2015-12-11 kl. 12.05.03

MATTIAS (20151211): ”Jag får plötsligt meddelanden på arabiska. Google Translate gör ett dåligt jobb, men jag lyckas förstå att meddelandena handlar om koordinater, telefonnummer och varningar. Jag inser att jag är intaggad som del av en konversation mellan flyktingar som klarat resan och de som snart ska lämna stränderna i Turkiet. En känsla av samhörighet i hjärtat när jag förstår delar av innebörden och känner igen geografin, tipsen, erfarenheterna. Flyktingarna organiserar sig. Hjälper varandra. Det gör resan mindre riskfylld och oddsen något bättre.

Vädret är sämre, och jag ser till att ha ännu bättre koll på skärmen med vår Whatsappgrupp som koordinerar båtmottagandet, läkarna, bussarna. Det är ett system nu, ett digitalt processtöd. Volontärerna organiserar sig allt bättre, vi synkroniserar med UNHCR, med kustbevakningen, med lägren på ön. Vi har organiserat oss.

När SvD granskar det svenska flyktingmottagandet, står det klart att de rikaste kommunerna är de som tar emot lägst antal flyktingar per capita. Sverige är till ytan EUs tredje största land, mer än tio gånger så stort som Danmark. I Malmö är det fullt på flyktingboenden, men Göteborgs Posten rapporterar om att det finns massor med plats på ett transitboende i Göteborg. Det tar lika lång tid att transportera flyktingar med tåg mellan Malmö och Göteborg som det tar att köra den plågade Fiatbussen bergsvägarna mellan Lesbos norra kust till flyktinglägren söderut. Jag tror på staten, jag tror på de offentliga institutionerna, men det offentliga kanske inte räcker?

Jag lämnade mina stövlar kvar på Moria. Dom kommer passa perfekt på flyktingar med storlek 46. Mina andra skor slänger jag på Arlanda, de är förstörda av salt och berg. Min telefon är sönder. Min telefonräkning är femsiffrig. Jag sluddrar av trötthet. Jag vill bara tillbaka, men måste jobba. I ett konferensrum i Lysekil.

Vi är inte dom vi var när vi åkte ner. Men vi är precis som du, och du är precis som Amin, Redhwan, Fares, Fatima och dom andra på stränderna. Alla kan göra det här. Sörj inte, allt är inte kört, det går att förändra. Tack för att ni har läst. Organisera er.”

IMG_4975 kopia